Χημεία με τα κρεμμυδάκια!

by - 6:15 μ.μ.

Τα κρεμμύδια, όπως και το σκόρδο, απορροφούν μεγάλη ποσότητα θείου από το έδαφος. Όταν ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, απελευθερώνονται μερικά ένζυμα, τα οποία στη συνέχεια αντιδρούν με το θείο και δημιουργούν αμινο-σουλφοξείδια. Αυτά με τη σειρά τους, δημιουργούν ασταθές οξείδιο (propanethiol S-oxide), το οποίο είναι ένας συνδυασμός του θειικού οξέος, το διοξείδιο του θείου, και υδροθείου. Όταν η ουσία αυτή, σε αέρια κατάσταση, έρχεται σε επαφή με την υγρασία στο μάτι σας, ενεργοποιεί μια αίσθηση καψίματος, μέσω του...
ακτινωτού νεύρου.
Τα μαγειρεμένα κρεμμύδια δεν σας κάνουν να κλαίτε επειδή η διαδικασία του μαγειρέματος αδρανοποιεί τα ένζυμα που απαιτούνται για να κάνουν οξείδιο που προκαλεί το κλάμα. Έτσι, μπορείτε να μασάτε με ασφάλεια τα μαγειρεμένα κρεμμύδια χωρίς να αρχίσετε το κλάμα! 

Οι καλύτεροι τρόποι για να μην κλαίτε όταν κόβετε κρεμμύδια: 
- Βάζετε στο ψυγείο το κρεμμύδι τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το κόψετε. Εναλλακτικά, βάλτε το κρεμμύδι σε παγωμένο νερό λίγα λεπτά πριν το κόψετε. Η ψύξη μειώνει την τάση ατμών του propanethiol S-oxide και έτσι γίνεται λιγότερο πτητικό.
- Βάλτε έναν ανεμιστήρα να φυσά τα κρεμμύδια όταν τα κόβετε.
- Κόψτε τα κρεμμύδια ενώ τα πλένετε. Το οξείδιο που σας κάνει να κλαίτε είναι υδατοδιαλυτό.

Από το Chemist


You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0