Αρκάς: ‘Η Ζωή Μετά’

by - 12:02 μ.μ.

Αρκάς: Το πραγματικό του όνομα είναι Αντώνης Ευδαίμων (με αυτό το όνομα υπέγραψε ένα κείμενο - απάντηση για τα κόμικς σε ένα τεύχος της Βαβέλ το 1984, καθώς και την εικονογράφηση του διηγήματος ‘Ένα παιδί και ο σκύλος του’, του Harlan Ellison, στο πρώτο τεύχος του περιοδικού επιστημονικής φαντασίας ‘Επόμενη Μέρα’ το 1985.
Ήδη από το 1981 εμφανίζεται με βινιέτες του και κόμικς με το γνωστό Κόκορα. Επηρεασμένος από τον Samuel Beckett, δημιουργεί πάντα εξαιρετικά δίδυμα αντιθέτων...
(αφελής-κυνικός): Κόκορας/Γουρούνι, Χλέμπουρας/Βαγγέλης, Λιοντάρι/Παντελής, Καστράτο/Λουκρητία. Είναι ψυχολόγος/ψυχίατρος και δεν είναι καθόλου τυχαίο αυτό. Αν το καλοσκεφτούμε, πολλές από τις ατάκες των ηρώων στα σκίτσα είναι σίγουρα εμπνευσμένες από διάφορα πράγματα που έχει ακούσει από τους ασθενείς του. Είναι τεράστια προσωπικότητα όποιος και αν είναι! Το χιούμορ του είναι διαστημικό και ποιοτικότατο. Ίσως να χαλάμε την μαγεία του, αποκαλύπτοντάς τον!
Η σειρά ‘Η Ζωή Μετά’ που το No Excuse προσφέρει αυτήν την εβδομάδα, δημοσιεύτηκε στο ‘ΕΨΙΛΟΝ’ της ‘Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας’ για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 1999.
Τείνει, μοιραία, στο "απόλυτο". Απόλυτο του τόπου στον οποίο λαμβάνουν χώρα τα επεισόδιά της, αφού πρόκειται για ένα "επέκεινα" χριστιανικό στη σύλληψη κι ελληνορωμαϊκό στη σκηνογραφία του. Απόλυτο, γιατί συνοψίζει όλα τα δίπολα των προηγουμένων ηρώων του Αρκά, στην πιο εμβληματική εκδοχή ενός στωικού αγγέλου κι ενός πλακατζή διαβόλου. Κι απόλυτο, τέλος, γιατί ένα τόσο πληθωρικό ταλέντο σαν του Αρκά, που ξεκινά με αστεϊσμούς γύρω από τις συνθήκες έναρξης κάθε ζωής -τα αυγά- για να σαρώσει, διαδοχικά, την τέχνη, τη σεξουαλικότητα, τις απόρροιες του πολέμου και της τεχνολογίας, τους θεσμούς του σωφρονισμού ή της οικογένειας, τη μοχθηρία ορισμένων επιστημονικών ερευνών και τη γεροντική άνοια των γατοτρόφων κυριών, καταλήγει, στη 13η σειρά του, με μεταθανάτια ευφυολογήματα. 
Κι αν στη γη οι νοηματικές διολισθήσεις δίνουν εξαιρετικές ευκαιρίες αστεϊσμών, στον άλλο κόσμο, επίσης, μια: «εξακόσια εξήντα έξι χοληστερίνη!», μπορεί να οδηγήσει σε αφορισμούς και στην κόλαση! Αυτό κι αν είναι ελλιπής συνεργασία ή διολίσθηση συμφραζομένων. Οπωσδήποτε, είναι ένα ακόμη δείγμα του πώς η επικαιρότητα έρχεται εκ των υστέρων να "ενεργοποιήσει" ένα σοφό χιούμορ, αντί να του προσφέρει την αρχική αφορμή, όπως κατά κανόνα γίνεται με τις γελοιογραφίες! 
Τόπος καταγωγής του είναι η Αρκαδία κι έτσι κάποιοι λένε πως το πραγματικό του όνομα είναι Άρης Καστρινός (ΑΡ.ΚΑΣ). 
Το έργο του ο ‘Ισοβίτης’ έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα).


You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0