Νεοκλασικό όνειρο!

by - 12:58 μ.μ.

Άνθρωποι και παράδοση συμβιώνουν αρμονικά σε μια κατοικία που αποτίει φόρο τιμής στην αρχιτεκτονική του παλιού καλού καιρού.
Η δυνατή πνοή του φθινοπωρινού αέρα εισβάλλει στην υπέροχη οικία, κουβαλώντας μαζί της ευωδιές από λουλούδια και μια ησυχία που σε κάνει να... ξεχνάς ότι βρίσκεσαι δίπλα στην πόλη. Γοητευμένοι από την κλασική ομορφιά της αρχιτεκτονικής του '60 και του '70, όταν οι αυλές οδηγούσαν στη σιδερένια πόρτα της εξόδου και αυτή με τη σειρά της στο δρόμο, οι ιδιοκτήτες αυτής της νεοκλασικής κατοικίας δεν ήθελαν να στερηθούν τη μοναδικότητα της χρονικής αυτής περιόδου. Όπως οι παλιές μονοκατοικίες που όλοι θαυμάζαμε στις ελληνικές ταινίες, έτσι και η συγκεκριμένη υιοθέτησε όλα εκείνα τα στοιχεία, επαναπροσδιορίζοντας οτιδήποτε νέο σύμφωνα με τη δική της αισθητική λογική.
H άνετη κατοικία οφείλει τη δημιουργία της στην αρχιτέκτονα Γεωργία Kόντη, η οποία σεβάστηκε τις επιθυμίες της οικοδέσποινας και τις ανάγκες της τετραμελούς οικογένειας για χώρους φιλόξενους, φωτεινούς και ταυτόχρονα λειτουργικούς. Έτσι, το ισόγειο του σπιτιού, σε ευθεία με το δρόμο, απομονώνεται από τον κήπο με τα φυτά, τα δέντρα και το γρασίδι χάρη στις μεγάλες μπαλκονόπορτές του. Tα χρώματα της φύσης από τον περιβάλλοντα χώρο, αλλά και το φως που εισβάλλει μέσα από τις τζαμαρίες γίνονται “κτήμα” του εσωτερικού και συγκατοικούν αρμονικά με τα κλασικά έπιπλα και τις παστέλ αποχρώσεις των τοίχων. «Υιοθετήσαμε την ιδέα των μεγάλων ανοιγμάτων και των πολλών παραθύρων ώστε κάθε δωμάτιο να βλέπει στην αυλή. Όλα τα κουφώματα, οι ντουλάπες και οι πόρτες βάφτηκαν λευκά και κατασκευάστηκαν με μεράκι από την εταιρεία ‘I. Kαλογρίδης ΑΕ’. Αντίθετα, για τις παλαιού τύπου σιδεριές και πέργκολες την κατασκευαστική ευθύνη φέρει ο καλός μας φίλος Γιάννης Ρούσσος», σημειώνει η ιδιοκτήτρια.
H εξωτερική όψη του οικήματος φέρνει σε αρχοντικό, με τον γκρι σοβά να παραπέμπει σε μοντέρνο “πέπλο” υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για μια κατοικία που δεν ξεχνά τις αρχές που επιβάλλει η σύγχρονη δόμηση. Tο σαλόνι, η τραπεζαρία, η κουζίνα και τα δωμάτια των παιδιών κινούνται άλλοτε στις ψυχρές αποχρώσεις του γαλάζιου και του γκρι και άλλοτε στις ζεστές διαθέσεις του λαδί και της τερακότας, ενώ γαλλικές κονσόλες, ξυλόγλυπτα έπιπλα και δύο υφασμάτινες μπερζέρες δίνουν τον αέρα του κλασικού στη διακόσμηση.
Όλοι οι χώροι σχεδιάστηκαν για να ευνοούν την απόλυτη επαφή του μέσα με το έξω. Σε ρόλο προπομπού, μια στεγασμένη βεράντα προσφέρει στους ενοίκους καταφύγιο τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια, ενώ καλωσορίζει τους επισκέπτες σε ένα περιβάλλον όπου μπορούν να απολαύσουν τη ζεστασιά της φιλοξενίας. 
You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0