Πουκάμισο: Το πάθος ενός gentleman

by - 10:28 μ.μ.

Αν το κοστούμι είναι η οριστική και αξεπέραστη στολή του άνδρα, που δείχνει τον χαρακτήρα, την ισχύ ή το ζεν, το πουκάμισο είναι το πάθος, είναι η εμμονή, ο πλούτος και η...
σπατάλη, η ποικιλία.
Χωρίς κοστούμι, χωρίς σακάκι, χωρίς γραβάτα, χωρίς κάλτσες, μπορείς να ντυθείς. Χωρίς πουκάμισο; 
Τι πουκάμισο; 
Η σωστή ερώτηση: Τι πουκάμισα; Απάντηση: Διάφορα. Πολλά. 
Πόσα; 
Πολλά. Όσα σηκώνει η τσέπη σας. Όσα χωράει η ντουλάπα. Όσο τραβάει η ψυχή σας!
Ένας ορθολογιστής gentleman κάθισε και υπολόγισε πόσα πουκάμισα απαιτούνται για τη βασική γκαρνταρόμπα ενός άνδρα για έναν χρόνο. Για να τα φοράει εκ περιτροπής, για να τα ταιριάζει σωστά με τα υπόλοιπα ρούχα κ.λπ. Κατέληξε ότι ο αριθμός των απαραίτητων είναι 19, η τετραγωνική ρίζα του 365, των ημερών του έτους.
Αν ήδη έχετε τα απαραίτητα 19, μην επιδοθείτε κι εσείς στην άλγεβρα! Ασχοληθείτε με τον εμπλουτισμό της ιματιοθήκης σας σε χρώματα και σχέδια. Κυρίως: χαρείτε τα! 
Τα βασικά; 
Τα βασικά περιλαμβάνουν ασφαλώς τα βασικά χρώματα επί δύο, ούτως ώστε όταν το ένα είναι στα άπλυτα, να βολεύεστε με το άλλο. Το λευκό λένε όλοι ότι είναι το βασικό, και είναι, αλλά κοντράρει έντονα με τα μπλε και τα σκούρα γκρι και έτσι πέφτει μάλλον υπερβολικά επίσημο. Βάζουμε δυο-τρία. Το βασικό λευκό, έχει υποκατασταθεί από το γαλάζιο, στις ποικίλες αποχρώσεις του, από ανοιχτό σιέλ έως βαθύ σαξ μπλε. Βάζουμε τρία-τέσσερα. Ροζ οπωσδήποτε, δύο. Λιλά, κρεμ.
Όλα τα παραπάνω χρώματα και σε ριγέ: χιλιόριγα, bengal ρίγα, fil a fil, καρό -κατά προτίμηση λεπτό ώστε από μακριά να φαίνεται μονόχρωμο- και prince de gal γαλάζιο. 
Το κάτι παραπάνω; 
Μεγάλα καρό και μικτές ρίγες (π.χ. μπλε με ροζ, μπλε με μωβ, πράσινο με μωβ κ.ο.κ.), κορεσμένα θερμά χρώματα: κόκκινο ροδί, μανταρινί. Εκκεντρικές υφές: μεταξένιας υφής, σατιναρισμένα ψαροκόκαλα και διαγωνάλ. Βέβαια, εδώ ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος: το kitsch να υπερκεράσει την εκκεντρικότητα! 
Tι ύφασμα;
 Υπάρχουν πολλά. Θεμελιώνουμε πάνω στα βασικά: διπλής ύφανσης τρικολίνες και ποπλίνες, βάρους 100΄s. Κατόπιν ανεβαίνουμε σταδιακά στα 140s και στα 180s, από φίνο βαμβάκι ‘Sea Island’ (Εννοείται ότι δεν διανοούμεθα κανένα τεχνητό υλικό, εκτός από βαμβάκι, λινό, μετάξι!).
Άλλες ενδιαφέρουσες παραλλαγές: το ρωμαλέο Oxford και τα pinpoint-γκαμπαρντινέ για φανελένια κοστούμια και πιο σπορ σακάκια. Σατιναρισμένα ψαροκόκαλα και διαγωνάλ για πιο εκκεντρικές εμφανίσεις.
Οι Ελβετοί παράγουν τα καλύτερα νήματα και οι Ιταλοί τα καλύτερα υφάσματα. Ακόμη και οι παραδοσιακοί βρετανικοί οίκοι υποκαμίσων της Jermyn Street χρησιμοποιούν ιταλικά υφάσματα: Albini, Bonfanti, Riva, Romantina, SIC TEss, Alumo (ελβετικό). Τα βρετανικά T. Mason και Acorn κατασκευάζονται εν μέρει στην Ιταλία. 
Tι γιακάς; 
Το σχήμα προσώπου και το ύψος του λαιμού δίνουν τις κατευθύνσεις. Ο στογγυλοπρόσωπος θα προτιμήσει μυτάτο μακρύ γιακά, ο μακροπρόσωπος θα προτιμήσει έναν ανοιχτό rex γιακά. Στον χαμηλό λαιμό δεν πάει ο ψηλός γιακάς κ.ο.κ.
Γιακάς και κόμπος γραβάτας σχετίζονται στενά. Ο ανοιχτός rex γιακάς απαιτεί μεγάλο πλούσιο κόμπο, για να γεμίσει το ανοιχτό εύρος. Και αντιστρόφως. 
Button down με γραβάτα; 
Nαι, αν είναι πλεχτή ή μάλλινη. 
Κουμπωτό ή μανικετόκουμπα; 
Και τα δύο. Το βραδινό, ακόμη και το πρωινό, κοστούμι ζητάει διπλή μανσέτα και μανικετόκουμπο. Το σκέτο σακάκι ταιριάζει με την κουμπωτή (με δύο κουμπιά) μανσέτα. 
Τι μανικετόκουμπο; 
Περί ορέξεως… Αποφεύγουμε πάντως την αντίθεση υλικών (όχι ασημένιο μανικετόκουμπο με χρυσό ρολόι) και την απόλυτη ταύτιση χρωμάτων. 
Με τσέπη; 
Τα πιο επίσημα, με διπλή μανσέτα, χωρίς τσέπη. Τα πιο σπορ, μπορεί και να έχουν, αν και δεν βοηθούν το στρώσιμο στο στήθος. 
Πατιλέτα; 
Ναι, οπωσδήποτε. Στο βραδινό λευκό μπορεί να είναι και πλακωτή “κρυφή”, να κρύβει τα κουμπιά. 
Μονόγραμμα; 
Μιλάμε λοιπόν για πουκάμισο επί παραγγελία! Μία είναι η σωστή θέση: Εσωτερικά, στον αυχένα, κάτω από τον γιακά, εκεί όπου στα έτοιμα ράβεται η ετικέτα του κατασκευαστή. Το μονόγραμμα είναι για να το βλέπει μόνο ο κάτοχος. 
Έτοιμο ή παραγγελία; 
Δοκιμάζοντας διάφορους κατασκευαστές, μπορείτε να βρείτε καλό έτοιμο στα μέτρα σας. Τα υφάσματα και η ραφή είναι σχεδόν τέλεια, στα καλά έτοιμα. Το χειροποίητο παραγγελίας βέβαια είναι άλλη αίσθηση στο φόρεμα, αλλά και άλλη η τιμή του! 
Ράβουν πουκάμισα επί παραγγελία; 
Ναι. Οι τιμές ποικίλουν: από 90 έως και 300 ευρώ (με το ύφασμα). 
Καλά έτοιμα; 
Οι βρετανικοί οίκοι της Jermyn Street και των πέριξ: Turnbull and Asher, Cole’s, New & Lingwood, T.M. Lewin, Charles Tyrwhitt, Hilditch & Key, Alexander Boyd, Budd κ.λπ. Θα τα βρείτε στο Λονδίνο, και μερικά απ’ αυτά on line. Από 40 έως 100 λίρες.
Οι διάσημοι ιταλικοί οίκοι: Kiton, Zegna, Brioni, Lorenzini, Barbera, Battistoni κ.λπ. Αλμυρές τιμές ― υπερβολικά. 

Από το Sartorial

You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0