Σταυρόλεξο στη παραλία

by - 4:36 μ.μ.


Το No Excuse, σας προσφέρει αυτή την εβδομάδα μια συλλογή 12 σταυρόλεξων σε μορφή pdf, έτοιμα για εκτύπωση. 
Το σταυρόλεξο είναι ένα παιχνίδι γνώσεων που οξύνει τον νου. Μελέτες έχουν δείξει πως είναι ιδανική λύση για να διεγείρει κανείς τη σκέψη, ώστε να μπορεί να συγκρατεί πληροφορίες και να εξελίσσει την ικανότητα να επιλύει προβλήματα.
Κλασσικά σταυρόλεξα: δίνονται ξεχωριστά πίνακας και ορισμοί. Οι ορισμοί διαχωρίζονται σε αυτούς που περιγράφουν λέξεις που γράφονται οριζόντια μέσα στο σταυρόλεξο (οριζοντίως) και σε αυτούς που είναι για λέξεις που γράφονται κάθετα (καθέτως). 
Σκανδιναβικά σταυρόλεξα: οι ορισμοί περιλαμβάνονται μέσα στον πίνακα, τυπωμένοι μέσα στα τετραγωνάκια που σε ένα κλασικό σταυρόλεξο θα ήταν μαύρα.
Κρυπτογραφικά σταυρόλεξα: δεν υπάρχουν ορισμοί, αλλά σε κάθε γράμμα της αλφαβήτου αποδίδεται αυθαίρετα...
ένας αριθμός (π.χ. Ε=5, Κ=2, Α=9 κ.ο.κ.). Ο λύτης καλείται να βρει, με τη βοήθεια μιας αρχικής λέξης που δίνεται στο σταυρόλεξο, τις αντιστοιχίες αριθμών-γραμμάτων έτσι ώστε το σταυρόλεξο να βγάζει τελικά νόημα. 
Λευκά σταυρόλεξα: δεν υπάρχουν μαύρα τετράγωνα (συνήθως όμως ο αριθμός τους οριζοντίως ή καθέτως δίνεται στους ορισμούς) και ο λύτης καλείται να βρει, εκτός από τις λέξεις, και τη θέση των μαύρων τετραγώνων. 
Ιταλικά σταυρόλεξα: οι λέξεις δεν είναι διαταγμένες σε έναν πίνακα αλλά διασταυρώνονται ελεύθερα πάνω στο επίπεδο.

You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0