Μαθήματα φιλοσοφίας από τον δάσκαλο Λυγερό

by - 3:57 μ.μ.


Ο Νίκος Λυγερός γεννήθηκε το 1968 στο Βόλο. Είναι ένας Έλληνας μαθηματικός, συγγραφέας, ποιητής και ζωγράφος, ο οποίος κατέχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες ευφυΐας (IQ) στην κλίμακα Stanford-Binet (189 βαθμούς).
Ως ερευνητής έχει ασχοληθεί με τους τομείς της άλγεβρας, της θεωρίας αριθμών και της συνδυαστικής. Είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης. 
Ίδρυσε το ‘Ίδρυμα Αλτρουϊσμός’ στην Κύπρο, που προωθεί τις μαζικές προσφυγές κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Έχει ιδρύσει την οργάνωση ‘The Pi Society’ στην οποία για να εγγραφεί κάποιος πρέπει να έχει IQ...
176 και πάνω, βαθμός νοημοσύνης που σύμφωνα με στατιστικές αντιστοιχεί σ’ έναν άνθρωπο στο εκατομμύριο. 
Έχει δημοσιεύσει άρθρα πάνω σε θέματα φιλοσοφίας, νοημοσύνης, εκπαίδευσης, μαθηματικών, φυσικής, μυθολογίας, θρησκείας, ιστορίας, αρχαιολογίας, κινηματογράφου, ζωγραφικής, μουσικής, πολιτικής, κοινωνιολογίας, στρατηγικής, management, οικονομίας. Έχει δημοσιεύσει επίσης ποιητικές συλλογές (‘Πηγή ρωμιοσύνης’, ‘Φωτεινή νοσταλγία’, ‘Το χρώμα του αοράτου’, ‘Le souvenir du dragon’, ‘La croix du dragon’ ), σενάρια (‘Οι σκιές του Πύργου’, ‘Στο σταυροδρόμι του γαλάζιου’), κωμωδίες (‘Autoréférence’, ‘Alter Ego’, ‘Un Deux-pièces’), δράματα (‘Les démiurges’, ‘Les chacals’, ‘Les toques noires’, ‘Les lumières noires’, ‘Dialogues oubliés’, ‘Ludwig’, ‘Οι χορδές του χρόνου’, ‘Cinq mouvements pour un silence’, ‘L’homme qui n’existait pas’, ‘Formidabiles Homines’, ‘O άνθρωπος χωρίς όνειρα’), τραγωδίες (‘Ορέστης και Ηλέκτρα’, ‘Αχιλλέας και Πενθεσίλεια’, ‘Οδυσσέας και Καλυψώ’), ορατόριο (‘Προμηθέας και Αθηνά’), όπερα (‘Ο Κένταυρος και ο Τιτάνας’), μυθιστορήματα (‘Le chevalier sans armure’, ‘Τα τριάντα φιλιά του ήλιου’), διηγήματα (‘Les Caméléons’, ‘Les condamnés à vivre’, ‘Sous l’olivier’, ‘le soleil’, ‘Révolutions Humaines’) και δοκίμια (‘Leonardo da Vinci: Le génie universel’, ‘Νοητική Στρατηγική’, ‘Pensée stratégique européenne’, ‘Eléments de stratégie contemporaine’, ‘Codex, Νοητική Γεωστρατηγική’). 
Στις 19 Ιούλη το 2009, ο Νίκος Λυγερός παραχώρησε μία συνέντευξη στην Εύη Κυριακοπούλου, στα πλαίσια της εκπομπής της ‘Η ζωή είναι αλλού’. Ο λόγος του είναι μετρημένος και συνειδητοποιημένος. Με σοφία μιλάει για την κοινωνία, τη ζωή, το μέλλον και την ευφυΐα. Στην ερώτηση της δημοσιογράφου «Χωρίς την ευφυΐα, θα χαθεί το μέλλον της ανθρωπότητας;», εκείνος απαντά «Ναι, αλλά μην ανησυχείτε υπάρχουν αρκετοί ευφυείς».  Ο ίδιος σε ένα από τα κείμενά του, αναφέρει: «…Η νοημοσύνη είναι εγκλωβισμένο μέλλον μέσα στο παρελθόν». Αυτό που σίγουρα μένει αλησμόνητο από όλα όσα δήλωσε στη συνέντευξη, είναι ότι ένας ευφυής άνθρωπος κάνει δέκαθλο, όχι ταχύτητα. Γιατί η ευφυΐα είναι μία πολλαπλότητα σε αντίθεση με το ταλέντο που είναι μονοδιάστατο.
You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0