Διακοπές στη Λευκάδα

by - 1:18 μ.μ.


Η Λευκάδα είναι το τέταρτο σε έκταση νησί του Ιονίου πελάγους και βρίσκεται πολύ κοντά στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, με τον οποίο πιθανολογείται ότι ενώνονταν στην αρχαιότητα. Σήμερα χωρίζεται από την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω του πορθμού του Δρεπάνου και αποτελεί ομώνυμο νομό με πρωτεύουσα την πόλη της Λευκάδας. Είναι το μοναδικό νησί με οδική πρόσβαση και για το λόγο αυτό αποκαλείται...
"στεριανό νησί". Με πληθυσμό 22,879 κατοίκους, η Λευκάδα καλύπτει μία έκταση 302,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το κλίμα της είναι υγρό μεσογειακό με ζεστά καλοκαίρια και κρύους χειμώνες. 
Το νησί αποτελεί ολόκληρο ένα φυσικό αξιοθέατο με παραθαλάσσιους οικισμούς αλλά και ορεινά χωριά, κτισμένα μέσα στην καταπράσινη φύση. Τα βουνά του νησιού αποτελούν σημαντικούς βιότοπους στους οποίους ζουν και αναπτύσσονται πολλά σπάνια είδη φυτών, πτηνών και θηλαστικών ενώ εκεί συναντώνται δεκάδες σπήλαια, καταρράκτες και πηγές. 
Η Λευκάδα διαθέτει πολλές γραφικές παραλίες απαράμιλλης ομορφιάς που χαρακτηρίζονται από τα γαλαζοπράσινα νερά τους τα οποία τις κατατάσσουν στις ομορφότερες της χώρας αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου. Στις δυτικές ακτές του νησιού, η διάσημη παραλία Πόρτο Κατσίκι έχει κατά καιρούς ψηφιστεί από διεθνή τουριστικά περιοδικά ως η ομορφότερη παραλία της Μεσογείου. Κυριότερες πηγές πλούτου είναι ο τουρισμός, η ελαιουργία, αμπελουργία και η αλιεία.  
Το νησί φημίζεται και για τα περίφημα κεντήματα και υφαντά που κατασκευάζουν οι γυναίκες κυρίως στην περιοχή της Καρυάς. Παραδοσιακά πιάτα της λευκαδίτικης κουζίνας είναι το μπουρδέτο, ο μπακαλιάρος μπιάνκο, τη μαριδόπιτα, το φρυγαδέλι, και διάφορες πίτες. 
Η πόλη της Λευκάδας αποτελεί το διοικητικό, εμπορικό και πνευματικό κέντρο όλου του νησιού. Είναι χτισμένη στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού, σε μία λωρίδα γης που εισχωρεί στη θάλασσα και περιβάλλεται από αβαθή νερά, τα οποία διασχίζει ο υπερυψωμένος δρόμος που συνδέει το νησί με την αντικρινή ακτή. 
Η Νικιάνα είναι οικισμός με λιμάνι που ιδρύθηκε από τους κατοίκους του ορεινού χωριού Αλέξανδρος. Βρίσκεται σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από την πόλη, κοντά στην παραλία του Επισκόπου, και παραμένει ένα ήσυχο μέρος με επαρκή τουριστική υποδομή και στενές παραλίες σε όλο το μήκος της ακτής. Εκεί εδρεύει και το Καταδυτικό Κέντρο Λευκάδας. 
Το Νυδρί είναι το επίκεντρο του λευκαδίτικου τουρισμού. Αποτελεί ένα πολύβοο θέρετρο με πλήθος ξενοδοχείων, μπαρ, εστιατορίων όπως και σχολές θαλάσσιων σπορ. Το διασημότερο σημείο του Νυδριού είναι η προκυμαία, που αντικρίζει τη δύση, προσφέροντας στους επισκέπτες ένα εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα. 
Η Βασιλική είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο τουριστικής κίνησης του νησιού, μετά το Νυδρί. Ο όρμος της Βασιλικής, ανάμεσα στο ακρωτήριο της Λευκάδας (Κάβο Δουκάτο) στα δυτικά και το ακρωτήριο Λιψό στα ανατολικά, αποτελεί πόλο έλξης για τους φίλους της ιστιοσανίδας ενώ το 'Club Βασιλική' παραδίδει σχετικά μαθήματα. Η περιοχή προσελκύει κυρίως νέους και η νυχτερινή ζωή είναι έντονη. Επίσης, η Βασιλική αποτελεί αφετηρία για εξόρμηση σε γειτονικές παραλίες με πλωτό μέσο. 
Το Μεγανήσι βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Λευκάδας, σε απόσταση 4 ναυτικών μιλίων (30 περίπου λεπτών) από το Νυδρί. Είναι το μεγαλύτερο από τα νησάκια της περιοχής, ένας ήσυχος τόπος με ενδιαφέρουσες παραλίες. Η έκταση του είναι 20 τ.χλμ., υπάγεται διοικητικά στη Λευκάδα και χωρίζεται στους οικισμούς Κατωμέρι, Βαθύ και Σπαρτοχώρι.

Από το Λευκάδα.netYou May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0