Ώρες χαλάρωσης

by - 3:51 μ.μ.


Το No Excuse διάλεξε για δώρο της εβδομάδας, το εκπληκτικό soundtrack που σύνθεσε ο Philip Glass για την ταινία του Stephen Daldry, ‘The Hours’.
Ο Philip Morris Glass είναι από τους σπουδαιότερους συνθέτες του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου το 1937 στην Αμερική. Θεωρείται πως είναι ο συνθέτης που επανέφερε τη “μουσική τέχνη” στο ευρύ κοινό όπως ο Richard Strauss, ο Kurt Weill και ο Leonard Bernstein. Με τις νότες του καταφέρνει και διεγείρει εκείνες τις νευρωνικές απολήξεις του ακροατή, ώστε να τον οδηγεί σε ένα υπερβατικό επίπεδο εκτίμησης της μουσικής αλλά και της ίδιας της ζωής.
Στο ‘The Hours’, ο Glass...
δίνει τον καλύτερό του εαυτό σε μια σύνθεση γεμάτη συναίσθημα και λυρισμό. Η ταινία ασχολείται με τις “μετατοπίσεις” μέσα στον χωρο-χρόνο, θέλοντας να ταυτίσει τρεις γυναίκες που έζησαν σε διαφορετικές εποχές, αλλά τους συνδέει κάτι κοινό. Η σκηνοθεσία του Stephen Daldry, “επιτρέπει” στις ιστορίες των τριών γυναικών να διαδραματίζονται ταυτόχρονα, ώστε ο θεατής να χάνεται κάπου μέσα στο 1920, στο 1950 και στο σήμερα.
Στο soundtrack, το συναίσθημα και η περιπλοκότητα της ταινίας “παραδίδεται” στο πιάνο –σόλο ή με συνοδεία ενός κουαρτέτου εγχόρδων-. Στις συνθέσεις ‘Dead Things’, ‘The Kiss’, ‘Why Does Someone Have To Die?’ και το κεντρικό θέμα της ταινίας ‘Escape!’, θα βρει κανείς διάσπαρτα κομμάτια δυνατών συναισθημάτων, λόγω των ασύμμετρων επαναλήψεων.
Αν και η μουσική του Glass θεωρείται μινιμαλιστική, εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “σύγχρονος Vivaldi”!

Βαθμολογία ταινίας:  
 

You May Also Like

1 σχόλια

 1. Ανήκει στις ταινίες που το soundtrack, τους ξεπερνά!

  ΜΤ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0