Ο "πρίγκιπας" Antoine de Saint-Exupery

by - 10:31 μ.μ.


Σαν σήμερα, 31 Ιουλίου το 1944, έφυγε από τη ζωή ο Γάλλος συγγραφέας και “πατέρας” του ‘Μικρού Πρίγκιπα’, Antoine de Saint-Exupery. Όσοι έχουν διαβάσει τα βιβλία του θα συμφωνήσουν ότι δεν επρόκειτο για έναν απλό μυθιστοριογράφο αλλά ένα φιλόσοφο της ανθρώπινης ύπαρξης. Πιλότος ο ίδιος, εργάστηκε για χρόνια στην πολιτική αεροπορία και υπήρξε βασικός συντελεστής στη δημιουργία της πρώτης διεθνούς γαλλικής εμπορικής εταιρείας, από την οποία και ξεπήδησε η Air France. Ήταν δοκιμαστής αεροπλάνων, πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και παρασημοφορήθηκε γι’ αυτό πριν σκοτωθεί το 1944.
Η ‘Γη των ανθρώπων’ και το ‘Ταχυδρομείο του Νότου’ είναι από τα πιο γνωστά έργα του. Μας γνώρισε το μικρό του Πρίγκιπα στις σελίδες του βιβλίου που έμελε να μεταφραστεί σε περίπου 60 γλώσσες και...
να αποτελέσει το τρίτο σε πωλήσεις βιβλίο στην παγκόσμια ιστορία μετά τη Βίβλο και το ‘Κεφάλαιο’ του Καρλ Μαρξ. ‘Ο μικρός Πρίγκιπας’ βρίσκεται συνήθως στα ράφια με τα παιδικά βιβλία, πρόκειται όμως για ένα βαθιά φιλοσοφημένο κείμενο που έχει θέση σε κάθε βιβλιοθήκη.
Στις 31 Ιουλίου του 1944 κατέπεσε στην περιφέρεια της Μασσαλίας ένα αεροπλάνο τύπου Lightning P-38. Ο Exupery ήταν ο πιλότος του. Στις 8.45 το πρωί είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Μπαστία της Κορσικής για επιχείρηση στα νότια της Γαλλία. Ήταν το τελευταίο του ταξίδι.
Στις 7 Σεπτεμβρίου του 1998 ο Jean Claude Bianca, ψαράς από τη Μασσαλία, βρήκε κατά τύχη στα δίχτυα του το βραχιόλι του συγγραφέα. Το 2000 ο αρχαιολόγος Λυκ Βαρνέλ, ψάχνοντας την περιοχή όπου ψάρευε ο Bianca, θα ταυτοποιήσει επισήμως τμήμα της μηχανής και της ουράς του αεροπλάνου του Exupery. Τα αίτια της πτώσης παρέμειναν άγνωστα, έως το Μάρτιο του 2008 όταν ο πρώην πιλότος της Luftwaffe Horst Ripert επιβεβαιώνει ότι στις 31 Ιουλίου του 1944 είχε καταρρίψει ένα αεροπλάνο τύπου Lightning P-38 στη ζώνη όπου βρισκόταν ο Exupery.
Μερικές άγνωστες στο κοινό φωτογραφίες του συγγραφέα του ‘Μικρού Πρίγκιπα’, Antoine de Saint-Exupéry , βρέθηκαν κοντά στη Angers από την οικογένεια του συναγωνιστή του, Raymond Duriez. Σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Ouest France’, η οικογένεια του Duriez συντηρούσε αυτές τις φωτογραφίες μαζί με άλλα αντικείμενα, όπως τα σημειωματάρια των πτήσεων και των φωτογραφιών που λήφθηκαν σε αυτές από το συγγραφέα.
Στις τρεις φωτογραφίες που βρέθηκαν, ο συγγραφέας κάθεται κοντά σε ένα Jeep στη μια, στην άλλη καπνίζει το τσιγάρο του. Στην τέταρτη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘Icare’ το 1990, αλλά που παραμένει άγνωστη στο ευρύ κοινό, ο συγγραφέας είναι καθισμένος στην καμπίνα του p-38 της Lighthing. Οι άλλες φωτογραφίες λήφθηκαν πιθανώς στην Κορσική όπου ήταν η βάση της μοίρας του κατά τη διάρκεια του δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.
Αυτές οι φωτογραφίες και άλλα αντικείμενα δόθηκαν στο μουσείο της αεροπορίας στο Angers, στα τέλη του 2009. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ένωσης, François Blondeau, που διαχειρίζεται το μουσείο, ο συγγραφέας αναγνωρίσθηκε τυπικά από την ανιψιά του Monique Catta.
Σε άλλες πιο πρόσφατες φωτογραφίες, που πιθανώς τραβήχτηκαν το Μάιο του 1944 από τον John Pillips, εμφανίζεται ο Saint-Exupéry λίγο πριν από την εξαφάνισή του κατά τη διάρκεια μιας πτήσης επάνω από τη Μεσόγειο, στις 31 Ιουλίου 1944, κατά τη διάρκεια μιας αποστολής αναγνώρισης. Ο συγγραφέας ήταν τότε 44 χρονών.


Από το Tvxs


You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0