Ελπίδες για την θεραπεία του AIDS

by - 4:05 μ.μ.


Τις πρώτες δοκιμές ασφαλείας πέρασε με επιτυχία μία νέα γονιδιακή θεραπεία, γεγονός που επιτρέπει στους γιατρούς να αισιοδοξούν για την αντιμετώπιση του AIDS.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ιατρικό Κέντρο της Καλιφόρνια, υπό τον Δρ. John Rossi και δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό ‘Science Translational Medicine’. Οι ερευνητές απομόνωσαν από τους ασθενείς βλαστικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, εισήγαγαν στα κύτταρα αυτά τρία επιπλέον γονίδια, και τελικά μεταμόσχευσαν τα τροποποιημένα βλαστοκύτταρα πίσω στους ίδιους εθελοντές. Από τα τρία γονίδια που εισήχθησαν στα βλαστοκύτταρα, τα δύο...
εμποδίζουν την αντιγραφή του HIV στα κύτταρα και το τρίτο εμποδίζει τη σύνδεση του ιού στους υποδοχείς CCR5 των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Από τις εργαστηριακές αναλύσεις φάνηκε, ότι τα επιπλέον γονίδια συνέχισαν να λειτουργούν για δύο χρόνια και πιθανώς περιόρισαν τον πολλαπλασιασμό του θανατηφόρου ιού.
«Αν μπορούσαμε να αυξήσουμε κατά 10 ή 100 φορές τα τροποποιημένα κύτταρα, ίσως μπορέσουμε να σταματήσουμε τον ιό», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Σημειώνεται ότι η μέθοδος δοκιμάστηκε σε ασθενείς που χρειάζονταν ούτως ή άλλως μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων, καθώς είχαν προσβληθεί όχι μόνο από τον HIV αλλά και από λέμφωμα τύπου Non-Hodgkin, μια μορφή καρκίνου. Εφόσον αποδείχτηκε ασφαλής, η μέθοδος μπορεί τώρα να δοκιμαστεί και σε ασθενείς με HIV που δεν πάσχουν από καρκίνο.

Από το Tefteri
You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0