Ημέρα αφύπνισης

by - 3:53 μ.μ.


Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος σήμερα και από χθες ήδη το μεγαλύτερο μέρος της "μπλογκόσφαιρας" κάνει λόγο για το τσιγάρο, τους νόμους του και τις συνέπειές του. Το No Excuse έκανε μια “γύρα” στα ελληνικά forums για να καταγράψει τις απόψεις του κόσμου γύρο από το θέμα και με λύπη του διαπίστωσε πως οι έλληνες καπνιστές (η πλειοψηφία δηλαδή του ελληνικού πληθυσμού), έχουν πολύ δρόμο ακόμα για την ωρίμανση της σκέψης τους! Γι’ αυτό λοιπόν, αποφασίσαμε να σοκάρουμε με εικόνες που ίσως προβληματίσει, τουλάχιστον, μερικούς από τους γονείς καπνιστές. 
Το αγόρι που θα παρακολουθήσετε είναι μόλις 2 χρονών. Πριν από 1 χρόνο ο πατέρας του βρήκε σοφή τη κίνηση να του δώσει, “για πλάκα” όπως λέει, ένα τσιγάρο. Από τότε ο μικρός Ardi Rizal από την Ινδονησία, είναι εθισμένος στην νικοτίνη και δεν αντέχει αν δεν κάνει τουλάχιστον...
40 τσιγάρα τη μέρα!  Το γεγονός έχει ξεσηκώσει παγκόσμια ανησυχία και κατακραυγή.  
Σοκάρεστε; Σβήστε το τσιγάρο, τα ελληνόπουλα μπορεί να μην είναι ενεργοί καπνιστές αλλά είναι παθητικοί και η διαφορά τους δεν είναι μεγάλη.  
Έρευνες έδειξαν ότι η νικοτίνη μπορεί να ανιχνευθεί στη σκόνη, αλλά και τον αέρα, μέσα στα σπίτια των καπνιστών, ακόμα και αν οι τελευταίοι δεν καπνίζουν μέσα σε αυτά. Τα παιδιά σε σπίτια όπου υπάρχουν ίχνη νικοτίνης έχουν μέχρι και οκτώ φορές μεγαλύτερη ποσότητα νικοτίνης στον οργανισμό τους από τα παιδιά των μη-καπνιστών. Ο κυριότερος παράγοντας -εκτός της τάσης μίμησης των ανηλίκων- είναι ότι η νικοτίνη που εισέρχεται στον οργανισμό αθροίζεται με τις ήδη υπάρχουσες ποσότητες, γεγονός το οποίο κάνει επίσης τα παιδιά πιο επιρρεπή στο κάπνισμα. Εκτός όμως αυτού του προβλήματος, τα αυξημένα επίπεδα της ουσίας στον οργανισμού μπορούν να προκαλέσουν και σχετικά προβλήματα, όπως το βρεφικό σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου ή το άσθμα. Όσο προσεκτικοί και αν είναι οι γονείς, τα στοιχεία του καπνού “ταξιδεύουν” στα μαλλιά και τα ρούχα τους όταν εκείνοι επιστρέφουν στην “εστία”, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Georg Matt του κρατικού πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Το αποτέλεσμα είναι τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να είναι εκτεθειμένα στις βλαβερές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος, ακόμα και αν ο καπνιστής θεωρεί ότι έχει λάβει τα κατάλληλα “προληπτικά μέτρα”.  
Η επιστημονική ομάδα του καθηγητή ερεύνησε τα σπίτια 49 οικογενειών με παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους. Τα δεκαπέντε από αυτά ανήκαν σε μη καπνιστές. Από τα υπόλοιπα, κάποιων οι ιδιοκτήτες συνήθιζαν να καπνίζουν και μέσα στο σπίτι και κάποιων άλλων όχι. Οι ειδικοί υπολόγισαν τα ποσοστά νικοτίνης τόσο στα ούρα των βρεφών, όσο και σε δείγματα αέρα και σκόνης από το παιδικό υπνοδωμάτιο αλλά και το καθιστικό. Οι απόγονοι των καπνιστών είχαν τα υψηλότερα επίπεδα νικοτίνης στον οργανισμό τους, έως και οχτώ φορές υψηλότερα από εκείνα των παιδιών των άλλων καπνιστών και έως και 14 φορές υψηλότερα από τα αντίστοιχα επίπεδα στον οργανισμό των παιδιών των οποίων οι γονείς δεν καπνίζουν. Το ίδιο “μοντέλο” ακολούθησαν και τα επίπεδα νικοτίνης στα δείγματα σκόνης και αέρα. Ας μην ξεχνάμε επίσης, ότι η νικοτίνη δεν είναι παρά σύνθεση από περίπου 4000 χημικές ουσίες. Στις περιπτώσεις που βρέθηκαν δείγματα νικοτίνης, δεν ήταν αυτή το μοναδικό βλαβερό χημικό στοιχείο που αποκάλυψε η έρευνα. Πάντως, αν και υπάρχουν σχετικές θεωρίες, δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί πλήρως ο τρόπος με τον οποίο εισέρχεται η νικοτίνη στα σπίτια των καπνιστών. Σίγουρα, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για να υποστηριχθεί η θεωρία των ρούχων-“φορέων”, όμως οι γονείς μάλλον είναι οι “ένοχοι”. Εξ αρχής υπήρξαν αρκετοί που παραδέχτηκαν ότι καπνίζουν κατά καιρούς μέσα στο σπίτι τους. Εκτός αυτών όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει να υπάρχει και ένα ποσοστό που, αν και ακολουθεί την ίδια πρακτική, δεν το παραδέχτηκε. Επίσης, υπάρχει ακόμα και η πιθανότητα η “μολυσμένη σκόνη” να είχε παραμείνει μέσα σε ένα σπίτι από τους προηγούμενους ενοικιαστές (ή ιδιοκτήτες) αν εκείνοι συνήθιζαν να καπνίζουν μέσα σε αυτό. «Προτού αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, νοικιάσετε ή αγοράσετε ένα σπίτι, καλό θα είναι να γνωρίζετε τις συνήθειες των προηγούμενων ιδιοκτητών ή κατοίκων του» συμβουλεύει καταλήγοντας ο καθηγητής Matt.


You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0