3 εχθροί του εμβρύου

by - 10:13 μ.μ.


Το κάπνισμα  

Το τσιγάρο δεν βλάπτει μόνο εσάς. Αυτό το ξέρετε ήδη, αλλά σίγουρα σκέφτεστε -όπως οι περισσότεροι από εμάς- ότι οι ασθένειες περνούν το κατώφλι των άλλων. Η συνήθειά σας, όμως, αυτή επηρεάζει με πολλούς τρόπους το μωράκι σας, γιατί...
το κάπνισμα:
- Δημιουργεί κακής ποιότητας πλακούντα και τον φθείρει νωρίτερα από τη φυσιολογική ημερομηνία λήξης του. Έτσι, αντί ο πλακούντας να λειτουργεί σαράντα εβδομάδες, στην περίπτωση που καπνίζετε ζει μόνο τριάντα έξι ή το πολύ τριάντα οκτώ. Αν δεν μπορείτε, λοιπόν, να απαρνηθείτε το τσιγάρο, τουλάχιστον μην το αποκρύψετε από το γιατρό σας. Πρέπει να είναι ενημερωμένος, για να παρακολουθεί την κατάσταση του πλακούντα.
- Αυξάνει σημαντικά (σχεδόν διπλασιάζει) τον κίνδυνο αποβολής. Περιορίζει την ανάπτυξη του εμβρύου. Αυτό συμβαίνει, γιατί τα προϊόντα της καύσης του τσιγάρου παράγουν ορισμένες ουσίες στο αναπνευστικό σας σύστημα, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο δεσμεύεται πιο εύκολα από την αιμοσφαιρίνη στο αίμα σας. Έτσι, αντί η αιμοσφαιρίνη να δεσμεύει μόρια οξυγόνου και να τα μεταφέρει στο έμβρυο, για να αναπνέει, δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα, με αποτέλεσμα να φτάνει λιγότερο οξυγόνο στο παιδί, το οποίο, τελικά, θα γεννηθεί με μικρότερο βάρος από το κανονικό. Φανταστείτε το μωρό σαν ένα φυτό που δεν ποτίζεται καλά, δεν αναπτύσσεται κανονικά και μαραζώνει.
- Διπλασιάζει σχεδόν το ενδεχόμενο ενός πρόωρου τοκετού.
- Είναι δυνατόν να προκαλέσει συγγενείς δυσπλασίες ή ανωμαλίες στο κεντρικό νευρικό σύστημα του παιδιού.
- Ενισχύει τον κίνδυνο θανάτου του παιδιού στην πρώτη εβδομάδα της ζωής του. Μια πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι ακόμα και αν ένα παιδί από καπνίστρια μητέρα γεννηθεί τελικά γερό, μπορεί να παρουσιάσει μειωμένη ικανότητα μάθησης και προβληματική συμπεριφορά, με αποτέλεσμα να λέει ψέματα, να κλέβει και να είναι βίαιο. Φαίνεται, δηλαδή, ότι ο καπνός από το τσιγάρο μακροπρόθεσμα θολώνει τις πνευματικές του δυνατότητες και αμβλύνει την ηθική του. Ίσως θεωρείτε το πόρισμα αυτής της μελέτης κάπως υπερβολικό. Τα επακόλουθα, όμως, του παθητικού καπνίσματος δεν σηκώνουν αμφισβήτηση.  
- Η παρουσία σας σε χώρους καπνιστών, ακόμη και αν δεν βάζετε το τσιγάρο στο στόμα σας, ενέχει κινδύνους όχι μόνο για εσάς, αλλά και για το μικρό σας. Ο οργανισμός σας απορροφά μεγάλη ποσότητα νικοτίνης, που έχει εξίσου κακή επίδραση στην υγεία. Γι' αυτό, άλλωστε, τα παιδιά, που μεγαλώνουν σε περιβάλλον καπνιστών, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν κάποιο αναπνευστικό νόσημα σε σύγκριση με άλλα, των οποίων οι γονείς δεν καπνίζουν. Αν, λοιπόν, δεν μπορείτε να κόψετε εντελώς το τσιγάρο, τουλάχιστον περιορίστε το στα πέντε τσιγάρα την ημέρα, ως ένδειξη σεβασμού στο πλασματάκι, το οποίο αναπνέει από το οξυγόνο σας.

Το αλκοόλ

Τα δύο ποτηράκια που, ίσως, σας αρέσει να απολαμβάνετε καθημερινά, γιατί σας φτιάχνουν τη διάθεση, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη του μικρού σας. Η επίδραση του αλκοόλ στο αγέννητο παιδί είναι ένα σχετικά καινούριο πεδίο έρευνας. Δεν υπάρχει, όμως, αμφιβολία ότι ακόμα και  η μικρή ποσότητα οινοπνεύματος σε καθημερινή βάση -ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, κατά το οποίο συντελείται η οργανογένεση- είναι δυνατόν να του προξενήσει ζημιά. Σύμφωνα με πρόσφατα συμπεράσματα των επιστημόνων, ακόμα και το λίγο αλκοόλ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να ενοχοποιηθεί για τη γέννηση λιποβαρούς παιδιού ή για την αύξηση του κινδύνου αποβολής του εμβρύου. Το καθημερινό ποτηράκι κατά την κύηση φαίνεται ότι ευθύνεται και για την υπερβολική υπερκινητικότητα, που θα διακρίνει αργότερα το παιδί.  
Το οινόπνευμα που είναι ουσία νευρολογική και καταστρέφει τα νεύρα και πολλά κύτταρα του εγκεφάλου, όταν μπαίνει στον οργανισμό σας με το ποτό, περνά πολύ εύκολα μέσα από τον πλακούντα και φτάνει στην κυκλοφορία του αίματος του μικρού σας. Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να αντιληφθείτε τους κινδύνους που απειλούν το αναπτυσσόμενο έμβρυο από τη μετάγγιση αυτή, όχι μόνο στους πρώτους μήνες, κατά τους οποίους δημιουργούνται τα όργανά του, αλλά και στους τελευταίους, που χαρακτηρίζονται από τη ραγδαία ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Επιπλέον, το αλκοόλ σε αρκετή ποσότητα δημιουργεί προβλήματα και στον οργανισμό σας, με αποτέλεσμα να διαταράσσονται οι "ανταλλαγές" που γίνονται μέσω του πλακούντα ανάμεσα σε εσάς και το παιδί. Άλλωστε,  οι μέλλουσες μητέρες, οι οποίες επιμένουν να πίνουν πάνω από δύο "σκληρά" ποτά την ημέρα, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να προσβληθεί το μωρό τους από εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο και να υποστεί σοβαρές ανωμαλίες. Ωστόσο, επειδή στην εγκυμοσύνη δεν υπάρχει όριο ασφαλείας για την κατανάλωση αλκοόλ, θα ήταν φρόνιμο εκ μέρους σας να μην πίνετε καθόλου το πρώτο τρίμηνο, ενώ τους επόμενους μήνες να αρκείστε πού και πού και σε εξαιρετικές περιπτώσεις σε ένα ποτηράκι κρασί μαζί με το φαγητό σας, αποφεύγοντας συστηματικά τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα οινοπνεύματος. 

Τα φάρμακα 
Τη συνήθειά σας να παίρνετε για το παραμικρό φάρμακα, ακόμα και μια ασπιρίνη, πρέπει να την εγκαταλείψετε εντελώς. Πολλά από αυτά μπορούν να βλάψουν το αναπτυσσόμενο έμβρυο, ιδιαίτερα το πρώτο τρίμηνο. Επειδή, λοιπόν, κρύβουν κινδύνους, δεν θα καταφεύγετε ούτε στο πιο "αθώο" παυσίπονο, αν προηγουμένως δεν συμβουλευτείτε το γιατρό σας. 

Από το In.gr
You May Also Like

2 σχόλια

 1. Η μανα μου καπνιζε κανονικα οταν ηταν εγκυος σ'εμενα κ στ'αδερφια μου κ δεν εχουμε τπτ!!Ειμαστε 100% υγιεις!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οπότε μπορούμε να αγνοήσουμε τις μελέτες και να πάρουμε ως γνώμονα τη μητέρα σας!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0