170 χρόνια από την γέννηση του Τσαϊκόφσκι

by - 10:04 π.μ.


Στον Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι αφιέρωσε σήμερα την αρχική της σελίδα η Google, με αφορμή την 170η επέτειο της γέννησής του. Ο Τσαϊκόφσκι γεννήθηκε στις 7 Μαΐου το 1840 και πέθανε στα 53 του.
Ο Ρώσος στην καταγωγή και ρομαντικός στην ψυχή...
συνθέτης, έγινε γνωστός παγκοσμίως για το ιδιαίτερο ύφος της μουσικής του. Μερικές από τις “χρυσές” του παρτιτούρες είναι ‘Η λίμνη των κύκνων’, ‘Ωραία κοιμωμένη’ και ‘Καρυοθραύστης’.      
Ο Τσαϊκόφσκι γεννήθηκε σε μια μεσοαστική οικογένεια. Η εκπαίδευση που έλαβε τον προετοίμασε για δημόσιο υπάλληλο παρά την πρώιμη μουσική ανάπτυξη που είχε επιδείξει. Ενάντια στις επιθυμίες της οικογένειάς του αποφάσισε να ακολουθήσει καριέρα στη μουσική και το 1862 μπήκε στο Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης, από όπου αποφοίτησε το 1865. Αυτή η τυπική εκπαίδευση με πολλές επιρροές από τη Δύση, τον ξεχώρισε από τη σύγχρονή του εθνικιστική κίνηση, υλοποιημένη από μια ομάδα νεαρών Ρώσων συνθετών γνωστοί ως ‘Η ομάδα των 5’ με τους οποίους ο Τσαϊκόφσκι είχε μία ανάμεικτη επαγγελματική σχέση καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του.
Αν και απόλαυσε πολλές επιτυχίες, δεν ήταν ποτέ συναισθηματικά ασφαλής και η ζωή του ήταν διάστικτη με προσωπικές κρίσεις και περιόδους κατάθλιψης. Παράγοντες που συντέλεσαν σε αυτό ήταν η καταπιεσμένη του ομοφυλοφιλία και ο φόβος της διαπόμπευσης και ο καταστροφικός του γάμος. Εν μέσω προσωπικών αναταραχών η φήμη του Τσαϊκόφσκι μεγάλωνε. Τιμήθηκε από τον Τσάρο, του χορηγήθηκε ισόβια σύνταξη και εγκωμιαζόταν στα μουσικά μέγαρα όλου του κόσμου. Ο ξαφνικός του θάνατος αποδίδεται γενικά σε χολέρα αλλά κάποιοι τον αποδίδουν σε αυτοκτονία.  
Ο Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι είναι διαχρονικά δημοφιλής όχι μόνο στο φιλόμουσο κοινό, αλλά στον καθένα! 
You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0