Δημιουργίες origami

by - 11:32 μ.μ.


Η τεχνική διπλώματος χαρτιού origami έρχεται από τον 1ο-2ο αιώνα από την Κίνα (και όχι από την Ιαπωνία όπως πολλοί πιστεύουν). Κατά τον 6ο αιώνα περίπου μεταφέρθηκε στην Ιαπωνία. Ο όρος origami προέρχεται από τις λέξεις ori = διπλώνω και kami (που αργότερα έγινε gami) = χαρτί.
Το χαρτί την εποχή εκείνη παραγόταν δύσκολα και ήταν ακριβό υλικό. Έτσι ήταν φυσικό να αποτελεί μια “ακριβή” απασχόληση που είχαν την πολυτέλεια να ασχολούνται μόνο τα “ανώτερα” κοινωνικά στρώματα της εποχής. Καθώς το χαρτί διαδόθηκε και έγινε πιο φθηνό όλο και περισσότεροι μπορούσαν να ασχοληθούν με την τέχνη αυτή. 
Το origami δεν ήταν μόνο ένα “χόμπι” της εποχής. Origami όλοι σας έχετε κάνει. Από τις ...
σαΐτες στο δημοτικό, τις βαρκούλες και ότι χειροτεχνία κάναμε τότε (ή ακόμα και τώρα μερικοί) με χαρτί. Η τέχνη του origami όμως προϋποθέτει λίγο πιο περίτεχνα διπλώματα, και μεγαλύτερη ακρίβεια, και τελικά πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Για να ασχοληθείτε με την τέχνη του origami οι “κανόνες” είναι απλοί. Χρειάζεστε μόνο ένα τετράγωνο κομμάτι χαρτί και κάποιο αριθμό διπλωμάτων, με τα οποία έχεις σαν σκοπό να δημιουργήσεις ένα αντικείμενο, ή αλλιώς ένα χάρτινο γλυπτό. Απαγορεύονται (δια ροπάλου), σκισίματα, κοψίματα και κόλλα. Όλα γίνονται μόνο με τσακίσματα και διπλώματα.
Τα πάντα ξεκινάνε από ένα κομμάτι χαρτί το οποίο είναι τετράγωνο (τα πιο πολλά σχέδια στο origami ξεκινούν από κάποια βασικά διπλώματα, τα οποία χρησιμεύουν ως “βάση”), και συνήθως η μία του πλευρά είναι λευκή και η άλλη έγχρωμη ή με διάφορα σχέδια ή μοτίβα. Αρχικά και με ένα φύλλο Α4 που θα το κόψετε τετράγωνο κάνετε μια χαρά δουλειά. Αργότερα που θα γίνετε “ειδικοί” και θα ασχοληθείτε ίσως με πιο λεπτομερή σχέδια, μπορείτε να προμηθευτείτε διαφόρων τύπων χαρτιά με διάφορα σχέδια, πιο εύκολα στο δίπλωμα, για πιο όμορφα αποτελέσματα.
Εκτός από το χαρτί των 80gr (τα γραμμάρια υποδηλώνουν το βάρος και κατά συνέπεια το πάχος του χαρτιού ανά τετραγωνικό μέτρο), το οποίο είναι αυτό που χρησιμοποιούμε στους εκτυπωτές μας, υπάρχει και χαρτί πιο χοντρό που χρησιμοποιείται, το οποίο όμως επειδή είναι δύσκολο στο δίπλωμα, χρησιμοποιείται η τεχνική του wet-folder. Το χαρτί σε αυτήν την τεχνική βρέχεται για να δουλεύεται πιο εύκολα, και τελικά το αντικείμενο παίρνει κυριολεκτικά έναν χαρακτήρα γλυπτού, αφού όταν στεγνώσει, σκληραίνει και μοιάζει με γλυπτό.
Το origami δεν χρησιμοποιείται μόνο ως εικαστική τέχνη και τρόπος διασκέδασης, αλλά έχει εφαρμογές και σε τομείς όπως τα μαθηματικά, η αρχιτεκτονική και η μηχανική, η διακόσμηση, η διαφήμιση, η ιατρική κ.α. 

Από το Madgreece
Video επίδειξης κατασκευής origami

Βιβλίο εκμάθησης origami 
 You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0