Αγιά Σοφιά: Ένα Αρχιτεκτονικό "θαύμα"

by - 3:42 μ.μ.


Η Αγία Σοφία, γνωστή και ως Μεγάλη Εκκλησία, ανήκει στις κορυφαίες δημιουργίες της βυζαντινής ναοδομίας, πρωτοποριακού σχεδιασμού, και υπήρξε σύμβολο της...
Κωνσταντινούπολης, τόσο κατά τη βυζαντινή όσο και κατά την οθωμανική περίοδο.  
Το παρόν κτίσμα ανεγέρθηκε τον 6ο αιώνα, επί βασιλείας του Ιουστινιανού Α’, από τους μηχανικούς Ανθέμιο και Ισίδωρο.
Είναι ο πρώτος ναός κτισμένος σε αρχιτεκτονικό ρυθμό βασιλικής με τρούλο. Ο κυρίως χώρος του κτίσματος έχει σχήμα περίπου κύβου. Τέσσερις τεράστιοι πεσσοί (κτιστοί τετράγωνοι στύλοι), που απέχουν μεταξύ τους ο ένας από τον άλλο 30m, στηρίζουν τα τέσσερα μεγάλα τόξα πάνω στα οποία εδράζεται ο τρούλος με διάμετρο 31m. Ο τρούλος δίνει την εντύπωση ότι αιωρείται εξαιτίας των παραθύρων που βρίσκονται γύρω στη βάση του. Ο σύγχρονος ιστορικός Προκόπιος λέει: «Δίνει την εντύπωση ότι είναι ένα κομμάτι ουρανού που κρέμεται στη γη».
Γενικά ο ναός είναι ένα ορθογώνιο οικοδόμημα μήκους 78,16m και πλάτους 71,82m κτισμένο στη νοτιοδυτική πλευρά του πρώτου λόφου της Πόλης, με κατεύθυνση νοτιοανατολική. Περιβάλλεται από δύο αυλές και ένα αίθριο, το οποίο φέρει την ονομαστή καρκινική επιγραφή "ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ". Η Αγία Σοφία ξεχωρίζει επίσης για τον πλούσιο εσωτερικό διάκοσμό της, που σε μεγάλο βαθμό καταστράφηκε στην πορεία του χρόνου.  
Η Αγία Σοφία είναι ένας προορισμός που αξίζει να επισκεφτούμε έστω για μια φορά.  

Εδώ μπορώ να περιηγηθώ στην Αγία ΣοφίαYou May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0