Χτίζουμε οικολογικά

by - 12:09 π.μ.


Η ομάδα Cobworks έχει αφιερωθεί στην όμορφη οικοδόμηση και τις προσιτές κατασκευές από φυσικά και ντόπια υλικά, σε ένα πνεύμα συνεργασίας και κοινωνικής ευθύνης. 
Τα περισσότερα από τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ενός σπιτιού από χώμα, είναι δυσεύρετα φυσικά και ντόπια προϊόντα, όπως άμμος, πηλός, άχυρο και ανακυκλωμένα υλικά. Η γη είναι μια πλούσια πηγή που μπορεί να παράγει όμορφα και βιώσιμα σπίτια σε ελάχιστα τετραγωνικά. Πρόκειται δηλαδή, για έναν τρόπο οικοδόμησης που δεν...
χρησιμοποιεί βιομηχανικά υλικά, δεν απαιτεί μεταφορές και δεν συνεπάγεται κανένα περιβαλλοντικό κόστος. 
Το cob είναι ένα μίγμα από άμμο, πηλό, άχυρο και νερό σε μορφή τόσο υγρή όσο και στεγνή, ώστε να χτιστεί μια κατοικία χωρίς φόρμες/καλούπια. Συνήθως αναμιγνύεται με τα πόδια, αλλά μπορεί επίσης να αναμειχθεί και με μηχανή. Με το μίγμα αυτό, δημιουργούνται τούβλα που ξεραίνονται στον ήλιο που έπειτα οικοδομούνται κανονικά όπως τα συμβατικά τούβλα. 
Ένα από τα πλεονεκτήματά των χωμάτινων κατοικιών, είναι η μεγάλη τους αντοχή στους σεισμούς, λόγω των κυρτών τους τοίχων. Το χωμάτινο σπίτι δίνει τη δυνατότητα στον δημιουργό και κάτοχό του να αυτοσχεδιάσει και να πειραματιστεί ελεύθερα με τους χώρους και την λειτουργία τους. Να παραβεί τους οικοδομικούς κανόνες και να χτίσει ξεχωριστούς καμπύλους τοίχους, διαχωριστικά, ράφια, πάγκους, τζάκια ακόμα και φούρνους!  
Η ομάδα Cobwork διοργανώνει συχνά συγκεντρώσεις σε νησιά και ύπαιθρο του Καναδά, της Αμερικής και του Μεξικού φιλοξενώντας οποιονδήποτε θελήσει να χτίσει σπίτια με τα χέρια του!  
Τα πλίνθινα σπίτια όμως είναι διαθέσιμα και για όσους θέλουν να κάνουν απλώς διακοπές κοντά στη φύση. Μπορεί κάποιος να μείνει σε ένα από αυτά τα χαριτωμένα σπιτάκια τα οποία είναι χτισμένα, το καθένα, και σε μια μοναδική τοποθεσία μέσα στη φύση. Μια κατοικία στο νησί Mayne 240 τ.μ. και πλήρως εξοπλισμένο αλλά χωρίς ηλεκτρικό, κοστίζει 80$ (59€ περίπου) τη νύχτα, με ελάχιστη διαμονή 2 διανυκτερεύσεις. Στο νησί Pender, ένα ευρύχωρο σπίτι με κουζίνα, μπάνιο, πατάρι και καθιστικό με ξυλόσομπα μπορεί να φιλοξενήσει από 2 έως 4 άτομα. Κοστίζει 100 $ (73€ περίπου) ανά διανυκτέρευση.

Μια αντίστοιχη ομάδα δημιουργήθηκε το 2004 στην Ελλάδα με όνομα Cob από το Κώστα Κοντομάνο και το Στέλιο Γκαγκάρα στη Λάρισα. Έχουν χτίσει τέτοιου είδους σπίτια, στη Σαμοθράκη, στη Λέσβο και στη Λάρισα, ενώ αποσκοπούν στο χτίσιμο ενός χωμάτινου χωριού στους πρόποδες του Κισσάβου.   
Μπορεί ακόμα η ιδέα μιας πλίνθινης κατοικίας να φαίνετε ουτοπική, αλλά η ιδέα μιας πλίνθινης εξοχικής κατοικίας είναι πολύ ενδιαφέρουσα καθώς συνδυάζει την οικολογία, την εξοικονόμηση και την οπτική ομοιομορφία της κατασκευής με τη φύση. 
Δείτε το video 

You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0