50 χρόνια χωρίς τον Βασίλη Λογοθετίδη

by - 10:50 μ.μ.


Ο Βασίλης Λογοθετίδης γεννήθηκε το 1898 στο Μυριόφυτο, ένα χωριό της ανατολικής Θράκης. Σε νηπιακή ηλικία εγκαταστάθηκε μαζί με τους γονείς του στην Κωνσταντινούπολη. Το 1915 αποφοίτησε από το περίφημο Ζωγράφειο γυμνάσιο της Πόλης και λίγο αργότερα άρχισε τις πρώτες ερασιτεχνικές εμφανίσεις στην σκηνή.
Από τα πρώτα νεανικά του χρόνια ασχολήθηκε με το θέατρο και ιδιαίτερα με την κωμωδία, που υπήρξε και η μεγάλη του αγάπη. Έδωσε προτεραιότητα στο ανέβασμα έργων Ελλήνων συγγραφέων και έπλασε δεκάδες ρόλους χαρακτηριστικών τύπων της Ελληνικής αστικής ζωής.  
Το 1918, έχοντας κάνει ήδη τον δεύτερο γάμο... του, έρχεται στην Αθήνα και την επόμενη χρονιά εντάσσεται στο δυναμικό του Θιάσου της Μαρίκας Κοτοπούλη. Εκεί έμεινε 27 ολόκληρα χρόνια και καθιερώθηκε ως ένας από τους βασικότερους κωμικούς πρωταγωνιστές του θιάσου. 
Την περίοδο 1934-1935 έφυγε από τη μόνιμη στέγη του και συνεργάστηκε με τον θίασο των Κ. Μουσούρη - Α. Θεοδωρίδου σε 3 έργα. Το 1936 επέστρεψε ως καλλιτεχνικός διευθυντής. Σταθμός στην καριέρα του υπήρξε η παράσταση “Οι Γερμανοί Ξανάρχονται”, η οποία σημείωσε τεράστια επιτυχία και αποτέλεσε την αφορμή για να πάρει την απόφαση να ανεξαρτητοποιηθεί και να γίνει θιασάρχης (1947).  
Το δεύτερο μέρος της μεγάλης του θεατρικής πορείας κράτησε 13 χρόνια, ξεκινώντας με το έργο “Ένας ήρως με παντούφλες”. Το μοναδικό υποκριτικό ταλέντο του αποτυπώθηκε σε 11 κινηματογραφικές ταινίες.  
Η πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση έγινε το 1933 στην ταινία “Ο κακός δρόμος” σε σκηνοθεσία του Τούρκου σκηνοθέτη Ερτογρούλ Μουσχίν. Ήταν ένα κοινωνικό δράμα βασισμένο σε μία νουβέλα του Γρηγορίου Ξενόπουλου και έπαιξε στο πλάι της μεγάλης Μαρίκας Κοτοπούλη.  
Οι υπόλοιπες 10 εμφανίσεις, που ήταν διασκευές των μεγάλων θεατρικών του επιτυχιών, ήταν το διάστημα 1948 - 1958. Στις ταινίες του δημιούργησε μοναδικά τον τύπο του μικροαστού Έλληνα που βρίσκεται αντιμέτωπος με το κοινωνικό περιβάλλον. 
Τιμήθηκε από την Πολιτεία με τον Χρυσό Σταυρό του Φοίνικος. Σύζυγος του υπήρξε το κινηματογραφικό του δίδυμο, Ίλθα Λιβυκού. Πέθανε από καρκίνο στις 22 Φεβρουαρίου του 1960.  
Εκείνα που ίσως δε γνωρίζαμε είναι ότι ο Αλέκος Σακελλάριος έγραψε το σενάριο της ταινίας “Θανασάκης ο πολιτευόμενος”, έχοντας στο μυαλό του για πρωταγωνιστή τον Βασίλη Λογοθετίδη. Εκείνος όμως, αρνήθηκε τον ρόλο και τη θέση του πήρε ο Ντίνος Ηλιόπουλος σε έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας του και μία από τις πιο κλασικές ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου. Επίσης, ο Γιώργος Τζαβέλλας όταν έγραψε το σενάριο της ταινίας “Μια ζωή την έχουμε”, για πρωταγωνιστικό δίδυμο τους Βασίλη Λογοθετίδη (ως ταμίας Κλέων) και την Αλίκη Βουγιουκλάκη (ως Μπίμπι). Όμως ο Λογοθετίδης δεν μπορούσε να παίξει λόγω της ασθένειας και ο ρόλος πήγε στον Δημήτρη Χορν. Υπήρξαν κι άλλες ταινίες στις οποίες δε μπόρεσε να παίξει λόγω της ασθένειάς του όπως “Ο Ηλίας του 16ου” και “Ένας βλάκας και μισός”. 

Από το Cine Hellas


You May Also Like

0 σχόλια

Με την δημοσίευση του σχολίου σας, βεβαιωθείτε ότι εμφανίζεται το ακόλουθο μήνυμα: «Το σχόλιό σας θα είναι ορατό μετά την έγκριση». Αν αυτό το μήνυμα δεν εμφανιστεί, ξαναπροσπαθήστε.

 • 64
  0
 • 22
  2
 • 57
  0
 • 60
  4
 • 53
  4
 • 36
  0